Blog

Wszystko o piwie rzemieślniczym

Słone piwo, które smakuje doskonale

Piwo może mieć bardzo wiele smaków i zapachów. Ale tylko jeden styl ma wyjątkowy, słony smak. Poznajcie gose, czyli lekko kwaśne piwo pszeniczne o słonym posmaku.

Skąd wzięło się gose – słone piwo

Piwo pochodzi z Niemiec, a jego nazwa zaczerpnięta jest z rzeki Gose, przepływającej przez miejscowość Goslar. To stary styl piwa, którego początek jest datowany na średniowiecze. Najbardziej rozwinął się w okolicach miasta Lipsk w Saksonii, przez co jest on wręcz zwany „gose city”. Więcej o historii tego piwa można przeczytać tutaj.

Trudno jednoznacznie stwierdzić, skąd w piwie wzięła się sól. Początkowo podejrzewano wodę – jednak ani rzeka Gose, ani źródła w pobliżu Lipska, nie potwierdzają tej teorii. Woda tam jest zupełnie słodka.

Kolendra

To nie jedyny niecodzienny dodatek. Zwyczajowo, w tradycyjnych wersjach do gose dodaje się także kolendry. Także jej pochodzenie jest nieznane, ale bynajmniej – nie zaskakujące. W dawnych czasach bardzo chętnie dodawano do piwa przyprawy i zioła. Podobnie postępowano z miodem i winem. Co więcej, czasami wszystkie te alkohole mieszano ze sobą.

Zioła i przyprawy stopniowo znikały z piw pod wpływem coraz większej popularności chmielu. Jednak w tradycyjnych stylach, jak gose, nadal się zdarzają.

Gose z owocami

Jednak najciekawsze rzeczy dzieją się w browarach rzemieślniczych. Popularność gose od kilku lat rośnie lawinowo. A to dlatego, że lekko kwaskowate piwo z ociupiną słonego posmaku jest wręcz idealną bazą do eksperymentów. Zwłaszcza z dodatkami, takimi jak owoce.

Mango, marakuja, gujawa, cytrusy, owoce egzotyczne, ale także chmiel amerykański – świetnie pasują do tego niezwykłego piwa. Jego orzeźwiający i lekki charakter świetnie sprawdza się nie tylko latem. Gose to arcyciekawe piwo. Z pewnością jego popularność szybko się nie skończy.



Scroll to top