Blog

Wszystko o piwie rzemieślniczym

Piwo jak owocowy deser – Pastry Sour Ale

Wszyscy kochają nowości: fani piwa, browary, sklepy z piwem. Rzemieślnicy nie ustają w wysiłkach i tworzą coraz to nowe, i coraz bardziej szalone piwa. Jednym z takich świeżych stylów jest Pastry Sour.

Piwo jak owocowy deser

To zupełnie nowy styl piwa. Skąd się wziął? Z połączenia dwóch gorących tematów ostatnich lat.

Pierwszy z nich to piwa opisywane jako Pastry Stout. Ciemne, potężne imperialne stouty są świetną bazą do łączenia z deserami. Pastry Imperial Stout to słodkie, mocne piwo wzbogacone o smaki i aromaty, które kojarzą się ze słodkim deserem.

Drugi bardzo pożądany styl piwa, który święci triumfy od lat to piwa kwaśne. Gose, Berliner Weisse – to doskonałe bazy do połączenia z owocami. Kwaskowate i owocowe piwa cieszą się olbrzymią popularnością, zwłaszcza w gorące dni.

Co z tego wyszło?

W pewnym momencie ktoś wpadł na pomysł. A gdyby połączyć deserowe nuty z kwaśnymi owocami? Idea wydaje się szalona, ale jak się okazuje – to ma prawo działać. Pastry Sour to piwo górnej fermentacji, w którym kwaśna baza łączy się ze słodkimi akcentami tworząc niezwykłe połączenie: piwa i słodko-kwaśnego, owocowego deseru.

Czy to ma w ogóle sens? Trzeba spróbować i odpowiedzieć sobie na to pytanie samemu 🙂

Grafika: browar Funky Fluid

 



Scroll to top