Blog

Wszystko o piwie rzemieślniczym

Kwaśne piwa w Multitapie Drugie Dno – czy trzeba się ich bać?

Ależ skądże! Piwa kwaśne to specjalny rodzaj piwa, który ma właśnie tak smakować. Nie mają nic wspólnego z zepsutym piwem. Wręcz przeciwnie – piwa kwaśne ostatnio stają się coraz bardziej modne. O czym przekonać można się w pubie Drugie Dno.

Piwa kwaśne – skąd się wzięły?

Piwna rewolucja to odkrywanie starych i nowych stylów piwa. Piwa rzemieślnicze nie mogą być nudne!

Jak się okazuje, nie zawsze piwa wyglądają i smakują tak samo. Berliner Weisse, Gose, Lichtenhainer to stare style piwa, które od zawsze były kwaśne. Za ich smak odpowiada kwas mlekowy – występujący także w jogurtach. Browary rzemieślnicze niezwykle chętnie nawiązują do tych starych stylów piwa. Odkrywają je na nowo, zmieniają, dodają niezwykłe dodatki. To dzięki nim piwa kwaśne wróciły do łask.

Kwaśne piwa w Multitap Bar Drugie Dno

Dlaczego piwa kwaśne stały się tak popularne? Ponieważ są przeważnie nisko alkoholowe, bardzo orzeźwiające i świetnie komponują się z owocami. Czyli – są wręcz stworzone na gorące dni.

Najpopularniejszym stylem piw kwaśnych jest Berliner Weisse z dodatkiem owoców. Lekko kwaskowaty smak połączony z mango, marakują, wiśniami, malinami, porzeczką… wymieniać można w nieskończoność. Przy tym ilość alkoholu rzadko przekraczająca 3% – czy można sobie wyobrazić lepszą opcję na lato?

Piw kwaśnych nie trzeba się bać. Lepiej odkryć drzemiący w nich potencjał! Zapraszamy do pubu Drugie Dno!

 



Scroll to top