Jakie aromaty można odnaleźć w chmielu?
Chmiel to roślina niezwykła. Piwo zawdzięcza jej wyjątkowy smak i aromat. Jednak jakie aromaty można odnaleźć w piwie?
Chmiel tradycyjny
To najbardziej klasyczny chmiel używany do piw, które znamy najlepiej: jasnych lagerów. Ale także do wszystkich piw, które możemy uznać za klasyczne, jak pszenica, stout czy angielski bitter. Wnosi często czystą goryczkę i głęboki smak. Najczęściej nuty wnoszone przez chmiel tradycyjny określa się jako: zielone, żywiczne, ziołowe, sosnowe, ziemiste i kwiatowe.
Nowoczesny, czyli nowofalowy
Zupełnie inną paletę wnoszą chmiele nowofalowe. Ich domeną jest głównie aromat. Bardzo chętnie korzystają z nich browary rzemieślnicze. Wnoszą nuty przede wszystkim cytrusowe, grejpfrutowe. Mogą dać także bardzo szeroką paletę innych owoców, od winogron aż po brzoskwinie i owoce tropikalne. Są także nieco żywiczne i nieco ziołowe.
Chmiel to wspaniała roślina i niezwykły dodatek do piwa. W zależności od użytego chmielu piwo może pachnieć i smakować zupełnie inaczej!