Whisky sour i wódka sour – piękna klasyka drinków
Dwa drinki, które kochają (prawie) wszyscy. Dzięki połączeniu smaków słodkiego i kwaśnego, przełamanego nutą alkoholu powstały drinki, do których wielu ma słabość.
Historia whisky sour
Protoplastą całej linii drinków z dopiskiem „sour” jest oczywiście whisky sour. Za oficjalny moment pojawienia się tego napoju uważa się rok 1872 – jest to więc drink z długą tradycją. Co ciekawe, niektórzy twierdzą, że pierwszy był kwaśny drink na bazie ginu, czyli gin sour.
Co ciekawe, drinka typu sour można zrobić nie tylko z whisky, wódki czy wspomnianego ginu. Świetnie pasuje też teqilla, burbon, brandy, rum, a nawet amaretto.
Skład
Zazwyczaj na drinka typu „sour” przyjmuje się poniższe proporcje:
- 4 porcje whisky (lub innego alkoholu)
- 2 porcje soku cytrynowego
- 1 porcja syropu cukrowego
Można to przeliczyć na miarki lub mililitry. Oryginalne soury zawierają w swym składzie także biało jajka kurzego, dzięki czemu drink nabiera pięknej pianki na powierzchni.