Jakie smaki wnosi słód do piwa?
Słód jęczmienny to podstawa piwa. Mylą się ci, którzy sądzą, że piwo robi się z chmielu. Chmiel, to jedynie niewielki dodatek do bogactwa smaków i zapachów wnoszonych przez słód. Jakie smaki wnosi do piwa?
Słód jasny
Słody jasne to najczęściej stosowany surowiec do piwa. Są niemal w każdym piwie. I to głównie one odpowiadają za przyjemny i charakterystyczny smak. Ciastka, zboża, chleb, tosty, biszkopty, miód – to bardzo dobrze znane nam deskryptory, często występujące w piwach jasnych.
Karmelowy
Słód karmelowy, nieco mocniej podsuszony stosowany jest w niewielkich ilościach. Wnosi smaki typowo karmelowe, słodkie, nieco oblepiające, kojarzące się z toffi.
Ciemny
Ciemne słody odpowiadają oczywiście za ciemną barwę piw. Przekrój wnoszonych przez nie smaków jest także dość szeroki: od prażonych orzechów, przez kawę aż do lekkiego odczucia spalenizny.
Słód specjalny
Jako słody specjalne określa się wszelkie inne, które nie należą do wyżej wymienionych. Mogą więc to być słody wędzone, dające nieco szynkowe smaki, czy słody whisky które dają posmaki kojarzone z torfowymi whisky.