Blond – złote piwo z Belgii
Blond swoim wyglądem bardzo przypomina klasycznego pilsa. Tak może wydawać się jedynie na pierwszy rzut oka. Blond to jednak zupełnie inne piwo.
Trzy łyki historii
Belgia to jeden z najciekawszych piw, w których od wieków warzy się piwo. Można tu znaleźć mnóstwo tradycji piwnych, starych browarów czy nie występujących nigdzie indziej na świecie praktyk. Niemal każdy fan piwa słyszał o piwach klasztornych, które warzą mnisi – tak, to też robota Belgów.
Jest to także ojczyzna kilku wyjątkowych, tradycyjnych stylów. Piwa górnej fermentacji z Belgii są na tyle charakterystyczne, że często wzorują się na nich browary rzemieślnicze. Piwa te określa się jako „w stylu belgijskim” lub „klasztornym”, po angielsku „abbey”.
Styl blond, czy jak wolą belgowie blonde jest jednym z młodszych. Przyjmuje się, że pojawił się pod koniec XIX lub na początku XX wieku jako odpowiedź na popularność pilsnera. Którego rzeczywiście przypomina. Jednak nadal jest to piwo z belgijskim charakterem. Przyjrzyjmy się, co łączy i co dzieli blonda i pilsa.
Podobieństwa
- złoty lśniący kolor
- całkowita klarowność
- biała piana
- wyraźny smak jasnego słodu
- smak chmielu tradycyjnego
- orzeźwiający charakter
Różnice
- górna fermentacja w przypadku blonda
- drożdże belgijskie
- smaki i aromaty fenolowe, przyprawowe
- smaki i aromaty estrowe, cytrusowe, pomarańczy i cytryny
- przeważnie wyższy stopień alkoholu
- dodatek cukru
- słodkawy posmak i wytrawny finisz