Blog

Wszystko o piwie rzemieślniczym

3 najpopularniejsze rodzaje IPA

Nie ma drugiego tak popularnego stylu jak IPA. No, może za wyjątkiem lagera. Ale to dzięki IPA piwa rzemieślnicze zdobyły swoją popularność. Oczywiście jedna IPA drugiej nierówna. A rodzajów, stylów i podstylów IPY jest całe mnóstwo. Sprawdziliśmy, które są najbardziej pożądane i wybraliśmy 3 z nich.

Jakie są zatem trzy najpopularniejsze rodzaje IPA?

Double IPA

Podwójna IPA, znana również jako Imperial IPA cieszy się dużą popularnością wśród fanów piwa. To bardziej pełna, potężna wersja standardowego piwa. Choć nazwy nie należy odczytywać dosłownie i liczyć, że będzie dwukrotnie mocniejsza. Zazwyczaj zawartość alkoholu waha się między 6,5, a 9%.

Czego się można spodziewać po Double IPA? Licznych słodowych smaków, wysokiego aromatu chmielowego i konkretnej mocy.

Bezalkoholowa IPA

To jedna z najlepszych informacji z zeszłego roku: można napić się IPA bez %! Piwa bezalkoholowe cieszą się rosnącą popularnością. A takie style, jak bezalkoholowe IPA pokazują, że mogą to być piwa równie smaczne, jak te z alkoholem. Bezalkoholowe IPA są bardzo aromatyczne, pachną oszałamiająco nowofalowym chmielem, a w smaku zbliżone są zwykłej IPA.

Warto zwrócić uwagę na jedną rzecz: jako bezalkoholowe w Polsce oznacza się piwa, które mają do 0,5% alkoholu. Jeżeli chcemy być pewni, że nie ma nawet pół procenta – warto wybrać piwa z oznaczeniem 0,0%

Hazy IPA

Hazy znaczy zamglony. Zatem po tej IPIE nie można spodziewać się klarowności. Za to z pewnością należy oczekiwać bardzo wyraźnego aromatu chmielu. To on bowiem najczęściej odpowiada za zamglenie. Wyjątkowo duże ilości użytego chmielu przekładają się na fantastyczny aromat i smak tej IPY. Także New England IPA przeważnie jest mocno zmętniona, przez co niekiedy nazwy tych stylów stosuje się wymiennie.

Więcej o stylach IPA – znajdziesz w artykule Kraft Magii.

 



Scroll to top