Blog

Wszystko o piwie rzemieślniczym

Jak smakuje IPA?

IPA, czyli India Pale Ale to jeden z najpopularniejszych nowych stylów piwa. Skąd się wziął i jak smakuje?

Historia tego piwa wywodzi się z dawnych czasów kolonialnych. Wielka Brytania wysyłała piwo do swojej kolonii – Indii. Stąd piwo tam wysyłane miało przedrostek Indian. A jako, że w Anglii wówczas warzyło się głównie Ale (czyli piwo górnej fermentacji), stąd i cała nazwa. Jasne piwo wysyłane do Indii – India Pale Ale, czyli IPA. Stary styl przypomnieli w XX w amerykanie.

Współczesne IPA jest niezwykle aromatyczne. Pachnie owocowo i żywicznie, są tu cytrusy, białe owoce, owoce tropikalne, a nawet nuty kwiatowe. A to wszystko od dużych ilości amerykańskiego chmielu. W smaku goryczka chmielowa może być intensywna, jednak coraz częściej spotykane są wersje nisko goryczkowe.

Mętna czy klarowna?

Pale w nazwie IPA oznacza, że piwo jest jasne. Barwa jest od jasnosłomkowej aż do ciemnopomarańczowej. Natomiast z klarownością bywa rozmaicie. Zamawiając IPĘ raczej nie należy spodziewać się idealnie klarownego piwa. To nie pils! Tutaj zmętnienie, nawet bardzo delikatne, występuje praktycznie zawsze. Wynika to z chmielenia na zimno, dzięki któremu IPA uzyskuje swój fenomenalny aromat.

Ostatnio w modzie są wręcz całkowicie nieklarowne, mocno mętne IPY. Hazy, DDH, New England – takie słowa przed IPA oznaczają, że piwo będzie ewidentnie zmętnione. I jest to jak najbardziej w porządku.

IPA w Drugie Dno Multitap Pub

IPA jest popularna nie bez przyczyny – to bardzo lubiany styl i często wybierany w pubie. Dlatego w multitapie Drugie Dno zawsze można znaleźć go na kranie. Co więcej, zazwyczaj na naszej tablicy widnieje nie jedna, ale kilka rodzajów IPA. Piwa są w różnych wersjach, bo podkategorii stylu IPA jest całkiem sporo. Dodatkowo, przeważnie uwarzyły je różne browary. Jest więc w czym wybierać i co porównywać.



Scroll to top