Blog

Wszystko o piwie rzemieślniczym

7 grzechów pizzy

Pizza, pizza. Jedzenie warte grzechu. Wiele osób kocha ją prawdziwą, czystą miłością. To jedno z najczęściej przyrządzanych dań w restauracjach.

Niekiedy jednak pizza nie jest robiona jak należy. I wcale nie chodzi o kontrowersyjny dodatek ananasa do hawajskiej. Oto 7 grzechów, którymi można zgrzeszyć przeciwko pizzy:

1. Gumowe ciasto

Chyba najczęstsza przypadłość pizzy. Ciasto, które ciągnie się jak guma. Plaster trzymany w dłoni zamiast trzymać kształt – smętnie zwisa. Zamiast kruchych brzegów: gruba guma do żucia. Tymczasem ciasto na pizzę powinno być lekkie, pełne powietrza w brzegach, kruche i chrupiące!

Gumowate ciasto wynika ze złej jakości mąki, braku właściwego obchodzenia się z ciastem (jak rozciąganie, wyrastanie) i nadmiaru mokrych dodatków. W prawdziwej pizzerii nigdy takiego nie spotkasz!

2. Zły sos

Brak smarowania surowego placka sosem, za dużo sosu, sos wodnisty, sos z taniego ketchupu… wiele błędów można popełnić przy sosie do pizzy. Choć skryty za dodatkami, choć nie zawsze wyczuwalny, sos którym smaruje się ciasto przed pieczeniem – jest bardzo ważny. To on decyduje o tym, czy pizza będzie sucha, gumowa, a może w sam raz. Łączy smaki i „przytrzymuje” dodatki na pizzy. Nie lekceważcie sosu! I pamiętaj: sos zawsze na ciasto przed pieczeniem, nigdy po.

3. Za dużo sera

Czy sera może być za dużo na pizzy? Niestety tak. Zamiast lekkiej, chrupiącej przekąski z delikatnymi dodatkami pizza nagle staje się grubym, ciągnącym się w nieskończoność, trudnym do zżucia daniem. Choć wiele osób kocha ser na gorąco, jednak trzeba sobie powiedzieć głośno: w serze trzeba zachować umiar. Pizza to nie jest zapiekanka serowa!

4. Za dużo dodatków

Zdarzyło Wam się, że kawałka pizzy nie da się podnieść, bo spadają z niej całe garści dodatków? Prawdziwa masakra! Dodatki są bardzo ważne na pizzy, to one decydują o smaku. Trzeba jednak umieć zachować umiar. Włości sugerują, że dodatków nie powinno być więcej niż 5 rodzajów naraz i powinny być równomiernie i cienko rozłożone na placku.

5. Niedopieczone / przypalone

Niedopieczone, surowe ciasto w środku? FUJ! To dyskwalifikuje całkowicie pizzę. Bywa, że wynika to ze złego użycia sosu (patrz punkt 2), który powoduje rozmiękanie ciasta. Ciasto surowe nie nadaje się do jedzenia i taką pizzę należy czym prędzej zwrócić.

Drugą stroną medalu jest ciasto przypalone. Bywa, że brzegi pizzy niekiedy mocno się przyrumienią. Ale jeżeli spód pizzy jest koloru czarnego, ser zlał się w jednolitą, twardą skorupę, albo czuć posmak spalenizny – taka pizza jest ewidentnie przypalona. I podobnie jak w przypadku niedopieczonej – nie nadaje się do jedzenia.

6. Kiepskiej jakości dodatki

Nawet najlepsze ciasto na świecie można zepsuć dodatkami kiepskiej jakości. Zwiędła rukola, podeschnięty ser marki „Z Nami Najtaniej”, szynka konserwowa 21% mięsa, salami za 5zł… Nic dobrego z tego nie wyjdzie. Tylko najlepsze, świeżutkie składniki dadzą pyszną pizzę. Wie to każdy, kto spróbował pizzy z prawdziwą szynką parmeńską, mozzarellą di bufala i świeżymi ziołami. To kosmicznie smaczna sprawa! Przy składnikach pizzy nie ma miejsca na kompromisy. Nie muszą być najdroższe, ale zawsze świeże i doskonałej jakości. Tu obowiązuje zasada: lepiej mało, a dobrze!

7. Polewanie gotowej pizzy sosem

Grzech, za który odpowiadają sieciowe pizzerie. Sos pomidorowy albo czosnkowy polewany na gotową pizzę. Przez co kruche ciasto staje się… ślizgawką dla zjeżdżających dodatków, a cała pizza zaczyna wyglądać jak błoto. Czy w ten sposób sieciowe pizzerie chcą ukryć kiepską jakość dodatków?

Sos do pizzy powinien być stosowany wyłącznie przez osobę, która pizzę piecze. Należy posmarować nim surowy placek, przed włożeniem do pieca. Dzięki temu pizza nabiera smaku, ciasto nie wysycha, a dodatki elegancko do trzymają się pizzy. Na gotową, upieczoną pizzę nie wylewa się już nic. Jeżeli ciasto jest za suche, zwilż je oliwą, którą powinieneś dostać w każdej szanującej się pizzerii. A jeżeli brakuje Ci ostrości papryczek lub kochasz czosnek – warto umieścić je na pizzy przed podaniem.

Doskonała pizza –  w Drugie Dno Ochota!

Jeżeli chcesz zjeść bezbłędną pizzę, w której nie znajdziesz żadnego z powyższych grzechów… to skieruj się do specjalistów!

W Drugim Dnie znamy się na pizzy. Sprawdź naszą pizzę, którą tworzymy w na ulicy Tarczyńskiej w Warszawie. Używamy wyłącznie najlepszych składników i dbamy o to, by nasza pizza była tak dobra, jak to tylko możliwe. Sprawdź nas! Możesz wpaść i zjeść ją w naszym lokalu na Ochocie, możesz zamówić odbiór osobisty w pudełku, lub zamówić z dowozem do domu. Każda opcja jest dobra, by zjeść pyszną pizzę!

Wszystkie informacje znajdziesz tutaj:

  • menu: kliknij w link
  • nasz adres: Drugie Dno ul. Tarczyńska 5/9, Warszawa, Ochota
  • zamówienia z odbiorem na ul. Tarczyńskiej 5/9: przez Facebook lub telefonicznie 22 126 50 95,
  • zamówienia z dowozem: Pyszne.pl oraz UberEats


Scroll to top