IPA – co to za piwo?
Piwa rzemieślnicze to bardzo gorący temat. Szalony wybór, kolorowe etykiety. Wśród nich często pojawia się skrót: IPA. To styl, który przewrócił cały świat do góry nogami.
IPA czyli piwo bardzo aromatyczne
Piwna rewolucja, bo tak przyjęło się nazywać nową piwną falę, dotarła do nas z USA. Tam piwny przewrót trwa od kilku dziesięcioleci. W Polsce w ciągu kilku lat zmieniło się bardzo wiele. Powstało mnóstwo małych browarów rzemieślniczych, które tworzą niezwykle ciekawe piwa.
A wśród nich wiedzie IPA – czyli India Pale Ale. Skąd ta nazwa? Od staroangielskiego stylu piwa, który niegdyś Brytyjczycy eksportowali do Indii. Do tego piwa dodawano duże ilości chmielu – i choć sam chmiel dziś smakuje i wygląda zupełnie inaczej, to nazwa mocno chmielonego piwa – IPA – pozostała.
Amerykański chmiel
Dziś chmieli się inaczej, bo nowy chmiel z USA (i nie tylko, bo także np. z Nowej Zelandii) pachnie zupełnie inaczej. Dziś chmiele wnoszą cały bukiet aromatów od cytrusów, przez nuty kwiatowe, żywiczne aż niekiedy nawet kokosowe. Chmiel amerykański zrewolucjonizował piwo. A IPA przewróciła świat do góry nogami, mocno podgryzając popularność lagera.
IPA pachnie bardzo intensywnie, często bywa też zamglona. Może mieć goryczkę, lecz coraz częściej jest raczej bez goryczki, a nawet słodkawa. Zawsze jednak jest to piwo, które zawiera porządną dawkę chmielu.