Blog

Wszystko o piwie rzemieślniczym

3 składniki idealnego burgera

Burgery to hit streetfoodowego jedzenia. Ich popularność nie słabnie od lat. I nic dziwnego, bo dobrze zrobiony burger jest nie tylko super-smaczny, ale także bardzo sycący. Przepis na burgera wydaje się banalnie prosty. Jednak zrobienie doskonałego burgera – to prawdziwa sztuka. Oto trzy składniki, które są niezbędne do idealnego burgera.

1. bułka

Co nadzwyczajnego może być w bułce? – można pomyśleć. A jednak! Dobra bułka w burgerze jest niemal tak samo ważna jak mięso. to pierwszy krok wtajemniczenia do burgera doskonałego.

Źle dobrana bułka może zrujnować cały efekt. Puszysta jak wata kajzerka z chrupkim brzegiem jest doskonała na śniadanie, ale do burgera zupełnie się nie nadaje. Jak zatem wybrać tą właściwą?

Często do burgerów wybierana jest bułka typu brioche, czyli po polsku brioszka. Zwana jest czasem także bułką maślaną ze względu na łagodny maślany smak. Jest to bułka, która jest mniej słona, a bardzie słodka w smaku. Ma też piękną, miękką złocisto-brązową skórkę.

Są również inne, specjalne bułki do burgerów. Mogą być bardziej słone, z różnymi ziarnami, bezglutenowe, pełnoziarniste, a nawet czarne, barwione sepią. Ważne, by bułkę przed zastosowaniem do burgera odpowiednio przyrumienić.

2. dodatki

Niezwykle istotnym składnik burgera jest często pomijany. A jest to sos. Nie, nie najtańszy ketchup z marketu. Sos do burgera to rzecz niezwykle ważna. To on w dużej mierze odpowiada za finalny smak burgera.

Jakie mogą być sosy do burgów? Najpopularniejsze są oparte na majonezie lub musztardzie. Świetnie też sprawdzają się sosy ostre, z dodatkiem papryczek. Wiele osób lubi sosy barbeque (BBQ). Sos najlepiej skonstruować samemu opierając go na podstawowych sosach, np. Worcestershire, musztardzie, majonezie, sosie pomidorowym. Dodać do nich można praktycznie wszystko. W Drugim Dnie do burgerów stosujemy m.in. sos cytrynowo-kolendrowy, argentyński chimichurri czy mayo.

Oprócz sosu ważne są także dodatki warzywne. Tu można naprawdę poszaleć! W klasycznych wersjach dodaje się plaster pomidora, cebulę, sałatę. Ale równie dobrze może być też kiszony ogórek czy rukola. Do cheesburgerów dodaje się – oczywiście – ser. Świetnie sprawdzają się ostre papryczki, świeże ogórki, marmolada z czerwonej cebuli, grzyby, pikle… Możliwości jest nieskończenie wiele. Ważne jednak, by nie przesadzać z ich ilością – gdy jest ich za dużo będą wypadać z burgera.

3. mięso

Mięso to oczywiście najważniejsza rzecz w całym burgerze. (choć są też burgery wege – bez mięsa!) Najlepsza jest wysokiej jakości wołowina, z mięsnej rasy. Tu nie ma miejsca na oszczędności; mięso ze starej krowy mlecznej będzie twarde i niesmaczne. Nie należy do burgera także stosować gorszych części wołowych, np. mocno ścięgnistych.

Co ważne, mięso na burgera musi być odpowiednio tłuste. Powinno zawierać minimum 20% tłuszczu, choć niektórzy mówią nawet o 30%. Tłuszcz jest nie tylko nośnikiem smaku, ale odpowiada też o teksturę, czyli kruchość i soczystość mięsa. Mięso na burgera trzeba odpowiednio zmielić. Najlepsze są do tego siatki o dużych oczkach, wtedy można łatwo uformować kształt burgera, ale nie będzie się on łatwo rozpadał. Nie dodajemy do niego ani cebuli, ani bułki tartej. Także dodatek przypraw, głównie soli i pieprzu trzeba zostawić na sam koniec.

Ale to dopiero początek – teraz trzeba to odpowiednio usmażyć i złożyć w pysznego burgera!

Najlepsze składniki

znajdziesz w naszym lokalu! W restauracji Drugie Dno przywiązujemy wielką wagę do składników, z których przyrządzamy nasze dania. Nie ma tu miejsca na kompromisy. Dobieramy najlepszą wołowinę kulinarną z ras mięsnych i dbamy o świeżość naszych warzyw. Wszystkie sosy i dodatki przygotowujemy własnoręcznie na miejscu.

Przetestuj nasze burgery – teraz także z dowozem prosto do Twojego domu! Znajdziesz nas na Pyszne.pl oraz UberEats.



Scroll to top