DDH – czym różni się od zwykłej IPA?
IPA, czyli India Pale Ale to bez wątpienia najpopularniejszy styl piwa rzemieślniczego. I nie tylko w Polsce, ale praktycznie na całym świecie, gdzie tylko dotarła Piwna Rewolucja.
Od niedawna jednak coraz częściej można spotkać skrót DDH IPA. Czy jest to inny rodzaj IPA? I czym się różni od zwykłej wersji?
DDH – chodzi o chmiel
DDH to skrót od angielskiego double dry-hopped. A właściwie bardziej amerykańskiego, bo choć piwa dry-hopped wynaleziono w Wielkiej Brytanii dawno temu, to jednak współczesne DDH wywodzi się z USA.
Na język polski można to przetłumaczyć jako podwójne chmielenie na zimno. Jest to proces, w którym dodaje się chmiel na aromat. Zasadniczo chmiel ma dwa zadania w piwie: ma dać przyjemną goryczkę oraz aromat. W browarach tradycyjnych chmiel dodaje się na gorąco. Natomiast metoda dodawania na zimno, do zimnego piwa powoduje bardzo intensywny aromat, czasem niemal bez goryczki, za to często z wyraźnym zmętnieniem od chmielin. W przypadku nowoczesnych chmieli amerykańskich sprawdza się to doskonale.
Podwójna moc
Tak chmieli się na zimno. A co oznacza double, czyli podwójne chmielenie? W dosłownym rozumieniu należałoby przyjąć, że chodzi o ilość chmielu, dwa razy większą. Ale tak naprawdę nikt dokładnie nie liczy: chodzi o bardzo dużą ilość chmielu, która przekłada się potem na bardzo wysoki, wyraźny aromat.
Piwo uzyskuje świeży, bardzo wysoki, intensywny aromat chmielu nowofalowego: owocowy, tropikalny, cytrusowy. Do tego oczywiście należy dobrać odpowiednią odmianę – mocno goryczkowe chmiele zupełnie do tego się nie nadają.
Czym DDH różni się do zwykłej IPA?
DDH to rozwinięcie idei amerykańskiego IPA. Jakie są różnice w stosunku do klasycznej IPA? DDH to:
- zdecydowanie więcej chmielu
- dużo bardziej intensywny aromat
- najczęściej brak goryczki
- często słodsze
- przeważnie mętne lub bardzo mętne od chmielin