Blog

Wszystko o piwie rzemieślniczym

Stek – mięso w najdoskonalszej formie

Coraz większą wagę przywiązujemy do tego, co jemy. I bardzo słusznie. Także przy wyborze mięsa warto zwracać uwagę na jakość. A trudno o lepszy kawałek wołowiny, niż porządny stek.

Co ma znaczenie?

Stek, lub bardziej po amerykańsku: steak to wspaniałe i sycące danie. Ale by takie było, trzeba dokładnie przyjrzeć się temu, co trafi na patelnię. Przy wyborze mięsa na stek warto zwrócić uwagę na kilka aspektów.

Pierwszy z nich to rasa bydła, z którego pochodzi mięso. Najlepsze są oczywiście typowo mięsne razy, jak np. Angus, Hereford czy Limousine. Druga sprawa to wiek zwierzęcia – tu sprawa jest nieco trudniejsza, gdyż zazwyczaj producenci tego nie podają. Z dużym prawdopodobieństwem można uznać, że tańsze kawałki marketowe będą z mięsa ze starszych krów, które nigdy nie dorównają smakiem stekom z młodszych zwierząt.

Kolejna sprawa to wybór odpowiedniego rodzaju steka. Tutaj warto wybrać taki fragment, który najbardziej nam odpowiada. Czy wolimy miękką polędwicę, czy raczej bardziej aromatyczne części z przerostami tłuszczu? Oraz oczywiście wielkość porcji – T Bone przeważnie jest duży i spokojnie mogą się najeść nim dwie osoby.

Ostatnią sprawą jest sezonowanie mięsa. Odpowiedni czas i temperatura sezonowania sprawia, że mięso nabiera najlepszych właściwości konsumpcyjnych. Zazwyczaj czas sezonowania jest podawany przy zakupie mięsa.

Gdzie znaleźć dobrego steka?

Jeżeli powyższe wyjaśnienia wydają się nadmiernie skomplikowane, dodatkowo nie wiesz, jak samemu przyrządzić steka – zdaj się na specjalistów. Zajrzyj do pubu Drugie Dno – multitap bar, gdzie możesz zjeść doskonałego, sezonowanego steka z rasy mięsnej przygotowanego przez profesjonalnych kucharzy. Co więcej, na barze możesz zamówić do steka odpowiednio dobrane piwo rzemieślnicze lub cydr. Zapraszamy do Drugiego Dna na ulicę Nowogrodzką, w samym centrum stolicy.

Więcej o stekowych miejscach Warszawy znajdziesz w tym artykule.



Scroll to top