BLOG

Wszystko o piwie rzemieślniczym

Cydr, czyli bezglutenowe orzeźwienie

Cydr to alkohol, o którym mówi się coraz częściej. Warto przyjrzeć się mu nieco bliżej. Jest orzeźwiający, świetnie gasi pragnienie latem, jest bezglutenowy i to wcale nie koniec jego zalet. Przyjrzymy się mu zatem bliżej.

Co to jest cydr?

Jest to alkohol, który powstaje z przefermentowanego soku z jabłek. Dlatego właśnie niegdyś zwany był jabłecznikiem. Przez wieki był wytwarzany w Polsce, często w majątkach czy po prostu na wsi, w domach, z własnych owoców.

Jest popularny w całej Europie. Stare kroniki donoszą, że był pijany nawet na dworach królewskich. W Polsce w XX wieku tradycje picia i wytwarzania jabłeczniku zostały przerwane. Wracamy do nich dopiero w XXI wieku.

Cydr rzemieślniczy

Czyli cydr wysokiej jakości, tworzony przez pasjonatów. Podobnie jak piwa rzemieślnicze, które obecnie święcą swą olbrzymią popularność, tak i cydr coraz częściej wytwarzany jest w małych zakładach. Cydrowi rzemieślnicy tworzą niepowtarzalne cydry, które diametralnie różnią się od słodkich wyrobów z dużej fabryki. Są przeważnie wytrawne, lekkie i niezwykle przyjemne do picia. W swym szlachetnym charakterze przypominają nieco białe wino. (więcej o cydrze rzemieślniczym w tym artykule)

Cydr w multitapie Drugie Dno

Także multitapy, czyli miejsca z najlepszymi piwami rzemieślniczymi chętnie goszczą cydry. Dziś bez problemu można je spotkać zarówno w butelkach, jak i nalewane „z kija”. Taki cydr zawsze gości na jednym z kranów naszego multitapu Drugie Dno.

Jeśli więc szukasz miejsca w centrum Warszawy, gdzie można spróbować jabłecznika wysokiej jakości – zapraszamy do naszego pubu. To nie tylko doskonale gaszący pragnienie napój, ale także szlachetny alkohol którego smakiem i bukietem można się zachwycić. Podobnie – jak białym winem. To też doskonała opcja dla osób, które nie mogą spożywać piwa ze względu na gluten – cydr jest w 100% bezglutenowy.



Scroll to top