Blog

Wszystko o piwie rzemieślniczym

Co oznacza multitap w nazwie „Drugie Dno – multitap bar”?

Słowo multitap coraz częściej pojawia się w nazwach lokali z piwem. Także Drugie Dno oprócz „bar” ma także określenie „multitap”. Skąd wzięło się to słowo? Co oznacza? I dlaczego się je stosuje?

Piwna rewolucja w USA

Multitap pojawił się kilka lat temu. A wszystko za sprawą piwnej rewolucji w USA. Od lat 80 w Stanach Zjednoczonych pojawia się coraz więcej małych, lokalnych browarów. Amerykanie pokochali piwa rzemieślnicze za niezwykły smak i kolorowe, szalone podejście do promocji. Często piwa warzone są lokalnie, w tym samym mieście, lub tuż obok. Można bez problemu poznać właścicieli browaru, którzy są twarzą tego niejednokrotnie ręcznie wyrabianego produktu. To coś zupełnie innego niż masowy produkt wielkiej fabryki.

Piwa rzemieślnicze w Polsce

Ten trend dotarł do Polski w drugiej dekacie XXI wieku. Pierwsze browary rzemieślnicze datuje się na 2011 rok. Od tej pory liczba browarów nieustannie rośnie, rośnie też liczba rozmaitych piw, które produkują. Naturalną koleją rzeczy pojawiły się lokale, które oferują szeroki wybór piw rzemieślniczych – i to one nazywa się multitapami.

Craft beer pub, bar czy może multitap?

Multitap oznacza wiele kranów. A krany to inaczej nalewaki w barze. Gdy jest wiele kranów, to bar może zaoferować więcej różnorodnych piw. W multitapach często bywa kilka lub kilkanaście nalewaków do piwa, tak jak w Drugim Dnie. Niekiedy bywa ich nawet kilkadziesiąt. Dobrze zaopatrzone krany i duża różnorodność – to jest to, co lubią fani piw rzemieślniczych.

Co ciekawe, słowa multitap używa się głównie w Polsce. Zagranicą dużo popularniejsze jest określenie „craft beer pub”. W Drugim Dnie używamy zatem określenia multitap i bar jednocześnie. Tak by każdy był zadowolony.

 

 



Scroll to top