Blog

Wszystko o piwie rzemieślniczym

Whisky sour i wódka sour – piękna klasyka drinków

Dwa drinki, które kochają (prawie) wszyscy. Dzięki połączeniu smaków słodkiego i kwaśnego, przełamanego nutą alkoholu powstały drinki, do których wielu ma słabość.

Historia whisky sour

Protoplastą całej linii drinków z dopiskiem „sour” jest oczywiście whisky sour. Za oficjalny moment pojawienia się tego napoju uważa się rok 1872 – jest to więc drink z długą tradycją. Co ciekawe, niektórzy twierdzą, że pierwszy był kwaśny drink na bazie ginu, czyli gin sour.

Co ciekawe, drinka typu sour można zrobić nie tylko z whisky, wódki czy wspomnianego ginu. Świetnie pasuje też teqilla, burbon, brandy, rum, a nawet amaretto.

Skład

Zazwyczaj na drinka typu „sour” przyjmuje się poniższe proporcje:

  • 4 porcje whisky (lub innego alkoholu)
  • 2 porcje soku cytrynowego
  • 1 porcja syropu cukrowego

Można to przeliczyć na miarki lub mililitry. Oryginalne soury zawierają w swym składzie także biało jajka kurzego, dzięki czemu drink nabiera pięknej pianki na powierzchni.



Scroll to top