Blog

Wszystko o piwie rzemieślniczym

Stout – piwo czarne jak noc

Ciemne piwa, takie jak stout, z nieznanych przyczyn cieszą mniejszą popularnością, niż piwo jasne. A jednak napoje czarne jak noc mają swoich wiernych fanów. Jest nawet taki kraj, który nieodmiennie kojarzy się z ciemnym piwem. Konkretnie: z jednym rodzajem piwa, stoutem. Zielona Irlandia i czarne piwo są związane ze są na wieki!

Stout znaczy ciężki

Słowo stout w języku staroangielskim oznacza coś ciężkiego, masywnego. I takie dawno temu były stouty. Ciężkie, mocne, gęste piwa pite ku pokrzepieniu przez zmęczonych pracą robotników. Głównie robotników portowych, czyli – porterów. Tak, stout i porter są nieodmiennie związane! Stout z ciężkiego piwa angielskich robotników z czasem przekształcił się w bardzo popularne piwo pite na całych Wyspach Brytyjskich.

Ze szczególnym wskazaniem na Irlandię. Ciemne piwo stało się tu tak popularne, że dziś Irlandczycy daliby się pokroić za to, że pochodzi właśnie stąd. Piwo z ciężkiego wyewoluowało w lekki i niskoalkoholowy napój. Za to z piękną, gęstą, kremową białą pianką na górze. Najbardziej znany jest oczywiście Guinness, ale w Irlandii popularny jest także Murphy’s, Beamish, czy Kilkenny.

Stout w polskim barze

Na szczęście stouta warzy się nie tylko w Irlandii czy Wielkiej Brytanii. Dziś te wspaniałe piwa można kupić także… z polskich browarów! Polscy rzemieślnicy sięgają po ten piękny styl. Dzięki czemu także w naszych pubach, barach i restauracjach można wypić czarne piwo. Na przykład w naszym multitap barze Drugie Dno przy ulicy Nowogrodzkiej w Warszawie. Czarne piwa zawsze są na kranach, lub przynajmniej: w butelkach.

Stouty są też wdzięcznym polem do eksperymentów. Można spotkać ich mocne wersje, jak FES czy Imperialny Stout (RIS). Stouty bywają z dodatkami, takimi jak wanilia, lub leżakowane w beczkach. Sweet lub milk stout oznacza piwo słodkie, zaś coffee stout – czarne piwo z dodatkiem kawy. Jest w czym wybierać!

Co charakteryzuje dobrego stouta:

  • czarna barwa
  • lekkość
  • duża pijalność – łatwość spożywania
  • piękna i gęsta, drobna biała piana
  • delikatne musowanie na języku oraz kremowość w smaku
  • czekoladowo-kawowy posmak


Scroll to top