Blog

Wszystko o piwie rzemieślniczym

Gorąca Kuba w szklance

Kuba, gorąca wyspa na Karaibach. Gorące słońce przez okrągły rok, wspaniałe plaże z błękitnym piaskiem… czy są piękniejsze miejsca na świecie? Do tego gorąca muzyka i… wspaniałe alkohole. Takie jak mojito.

Mojito

Odświeżająca mięta, chłód lodu, orzeźwiające bąbelki gazowanej wody, słodycz trzcinowego cukru, kwaśność limonki i niepowtarzalny smak prawdziwego jasnego rumu. Mojito nie bez przyczyny jest jednym z najpopularniejszych drinków na świecie. Kompozycja jego smaków jest doprawdy niezwykła.

A jaką ma historię! Jak głosi legenda, napoje na bazie ratafii (prababki rumu) z miętą pijał korsarz Kapitan Drake. Jeśli historie o piratach na morzu karaibskim to mało, to jest jeszcze coś więcej. Podobno mojito uwielbiał sam Ernest Hemingway. A kto jak kto, ale Ernest na alkoholu niewątpliwie się znał.

Rum

Sam rum także należy do kultury Karaibów. Ten najprawdziwszy wytwarzany jest z trzciny cukrowej. Może być jasny, lub ciemny – wówczas powinien być starzony w beczkach. Choć nie zawsze tak jest – tańsze są po prostu barwione karmelem. Dobre rumy są rocznikowane, podobnie jak whisky.

Kolejną odmianą są rumy „spicy”. Czyli z dodatkiem przypraw. Najczęściej – korzennych, dzięki którym rum staje się przyjemniejszy do spożywania sauté, czyli bez żadnych dodatków. Do drinków i koktajli używa się najczęściej rumu białego. Na przykład – do mojito.

Gdzie spróbować prawdziwego mojito – oczywiście w Drugim Dnie! Zapraszamy do naszych lokali, gdzie profesjonalni barmani przygotują dla Was zimne i orzeźwiające mojito. Można poczuć się jak na Karaibach! 😉



Scroll to top