BLOG

Wszystko o piwie rzemieślniczym

Kwaśne piwa w Multitapie Drugie Dno – czy trzeba się ich bać?

Ależ skądże! Piwa kwaśne to specjalny rodzaj piwa, który ma właśnie tak smakować. Nie mają nic wspólnego z zepsutym piwem. Wręcz przeciwnie – piwa kwaśne ostatnio stają się coraz bardziej modne. O czym przekonać można się w pubie Drugie Dno.

Piwa kwaśne – skąd się wzięły?

Piwna rewolucja to odkrywanie starych i nowych stylów piwa. Piwa rzemieślnicze nie mogą być nudne!

Czytaj dalej

Co oznacza multitap w nazwie „Drugie Dno – multitap bar”?

Słowo multitap coraz częściej pojawia się w nazwach lokali z piwem. Także Drugie Dno oprócz „bar” ma także określenie „multitap”. Skąd wzięło się to słowo? Co oznacza? I dlaczego się je stosuje?

Piwna rewolucja w USA

Multitap pojawił się kilka lat temu. A wszystko za sprawą piwnej rewolucji w USA. Od lat 80 w Stanach Zjednoczonych pojawia się coraz więcej małych, lokalnych browarów. Amerykanie pokochali piwa rzemieślnicze za niezwykły smak i kolorowe, szalone podejście do promocji. Często piwa warzone są lokalnie, w tym samym mieście, lub tuż obok. Można bez problemu poznać właścicieli browaru, którzy są twarzą tego niejednokrotnie ręcznie wyrabianego produktu. To coś zupełnie innego niż masowy produkt wielkiej fabryki.

Piwa rzemieślnicze w Polsce

Ten trend dotarł do Polski w drugiej dekacie XXI wieku. Pierwsze browary rzemieślnicze datuje się na 2011 rok. Od tej pory liczba browarów nieustannie rośnie, rośnie też liczba rozmaitych piw, które produkują. Naturalną koleją rzeczy pojawiły się lokale, które oferują szeroki wybór piw rzemieślniczych – i to one nazywa się multitapami.

Craft beer pub, bar czy może multitap?

Czytaj dalej

Kran, butelka a może… puszka? Czyli z czego pić piwo

Multitapy to puby, które oferują szeroki dostęp do piw rzemieślniczych. Słowo multitap niektórzy tłumaczą na język polski jako wielokran. Skąd ta nazwa?

Czytaj dalej

Nowy piwny sztosik na Nowogrodzkiej

Na piątkowy wieczór nasi zdolni barmani przygotowali dla Was nowy beer cocktail 🍹😋. Rumcajs, to mieszanka rumu, piwa, grejpfrutów oraz ananasów 😍. Dostępny na Nowogrodzkiej 😎

Beer manager – człowiek do zadań specjalnych

Co jest najważniejsze w pubie z piwem rzemieślniczym? Oczywiście dbanie o gości lokalu. Ale dbanie o piwo jest także niezwykle ważne. Do tego potrzebny jest człowiek do zadań specjalnych:

Beer Manager

Wiele multitapów, czyli pubów wyspecjalizowanych w piwie rzemieślniczym ma swoich beer managerów. W Drugim Dnie jest nim Łukasz. Ale czym tak naprawdę się zajmuje? Otóż ma całe mnóstwo zadań. W największym skrócie: dba o piwo. Brzmi to zabawnie? A to naprawdę dużo pracy!

Czytaj dalej

Nowe piwa kraftowe i ogródek w multitapie Drugie Dno Ochota

Niedziela niby taka bez handlu, a tutaj niektórzy sie wybierają albo na Nocny Market… aaalbo do Nas, na MINISTRA TARGU z Browar Minister, czyli piwo rzemieślnicze American Pale Ale wypełnione mango i kiwi ❤💚🥭🥝👅🆕 Piwo jest mocno mętnie, jest fajne ciało, jest owocowe, przy czym czuć przyjemną, średnio niską goryczkę w ramach kontry na finiszu. 😛🍺🍭👻 Jak widzicie w tle, w pocie czoła powstaje Nasz piękny ogródek 🕶🍻☀🏖 Wynik końcowy już na dniach, ale już można pochillować na jeszcze piękniejszych brand’owanych leżaczkach 😁😽💆👌 To co… nadal nie macie planów na niedzielę?🔥😉 Zapraszamy do Drugie Dno Ochota – Multitap Pizza – Pub.

Niedzielny obiad w multitapie Drugie Dno

Wciąż brak planów na niedzielny obiad? 🍔🍕🍤Wpadajcie do nas!😎. Dostępne dania na zimno, na ciepło, wegetariańskie i mięsne. Wszystko przygotowywane ze świeżych składników w otwartej kuchni. A do pysznego jedzenia oferujemy równie dobre piwo rzemieślnicze, wino oraz drinki, a także napoje bezalkoholowe. Drugie Dno – Multitap Bar – Pub Warszawa.

Mr. Orange podwójnie chmielone piwo rzemieślnicze Session IPA w Drugim Dnie

Dziś zapraszamy na kolejny sztosik do Centrum 😎🍻. Przywitajcie się z Mr. Orange – podwójnie chmielonym na zimno metodą DDH Hopping, Session IPA. Piwo z dodatkiem owoców Kaki oraz mocno pomarańczowym aromatem. Refermentowane przy pomocy „Instant Crush Brett” – autorskimi drożdżami brettanomyces, prosto od TooL
Feel free to visit us today and try another dope beer! Say hello to Mr. Orange – DDH Farmhouse Session IPA with the addition of Kaki fruit, orange peel and re-fermented with To Øl Instant Crush Brett.

Nowogrodzka: ulica rzemieślniczego piwa

Jest w Warszawie taka ulica, na której występuje największe zagęszczenie pubów z piwem rzemieślniczym. Niezbyt okazała, ale za to świetnie położona, bo w ścisłym centrum, równolegle do Alei Jerozolimskich. Sama ulica ma ponad 2 km długości. A multitapy znajdują się na odcinku od ul. Marszałkowskiej do Nowego Światu, czyli ronda de Gaulle’a – tego z palmą. Co ciekawego można tam znaleźć?

Czytaj dalej

Dobre piwo i pizza na deszczowe majowe dni!

W taki dzień ciężko być jak Działkowiec, kiepsko też idzie danie z siebie 500% Normy (nawet z 50% może być ciężko). Jeszcze ta pogoda… Prawdziwy Destruktor dobrego humoru ehh* 😅😎🙃🦆 Na przekór temu, dzielimy się z Wami naszym zdumiewającym, wielokrotnie potwierdzonym metodami empirycznymi wnioskiem 👨‍🎓🗣️👌🧠👓 Jedno czy dwie szklaneczki w poniedziałkowy wieczór w 9/10 przypadków zapewniają udany start w nowy tydzień 🤩👽🙊💯🆕
Więc zapraszamy do naszej filii na Ochocie, na skondensowane w dobre piwo poprawiacze humoru, dzisiaj sponsorem odcinka jest Browar Zakładowy 🍻🙋‍♂️😙 *do Mleczarza nic nie wymyśliśmy, ale też jest pyszka! Drugie Dno Ochota – Multitap Pizza – Pub.

Scroll to top