Blog

Wszystko o piwie rzemieślniczym

3 zalety multitapu

Multitap to zupełnie nowe słowo. Co oznacza? Najczęściej po prostu pub, czy też bar z dużą ilością kranów z piwem. Czyli po angielsku – tapów. Stąd multitap to po prostu wielokran, miejsce z dużym wyborem piwa z nalewaków.

Skąd wzięła się popularność multitapów?

1. Wybór

Żaden inny pub nie oferuje takiego szerokiego wyboru piwa, co multitap. Kilka, kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt kranów z piwem pozwala znaleźć odpowiednie piwo dla każdego. Do tego piwa często się zmieniają – rzadko kiedy jedno piwo okupuje kran na dłużej. Jeżeli dodać do tego doskonale wyposażone w butelki lodówki – wybór staje się naprawdę oszałamiający.

2. Małe pojemności

W większości lokali, w których serwowane jest piwo wybór zazwyczaj ogranicza się do dwóch pojemności: 0,5 i 0,3 litra. Tymczasem w multitapach można spotkać jeszcze mniejsze pojemności, np. 200 ml. Dzięki temu można wypić mniej piwa, albo spróbować więcej jego rodzajów.

Kolejną ciekawą rzeczą, którą spotyka się wyłącznie w multitapach, są tak zwane „degustacyjne deski piwa”. To nic innego jak kilka małych próbek piwa (np. 150-200 ml), dzięki którym można spróbować tego, co aktualnie jest dostępne na kranach. Świetny sposób na poznawanie nowych piw.

3. Selekcja

Multitapy mają naprawdę dobre piwa. Na krany nie wpada wszystko „jak leci”. Za zakup beczek odpowiada zazwyczaj jedna osoba, która po pierwsze doskonale zna się na piwie, po drugie trzyma rękę na pulsie i wyłapuje najnowsze i najlepsze piwa. Dzięki czemu na krany w multitapach trafiają jedne z najlepszych piw.

Jeżeli chcesz się przekonać osobiście o zaletach multitapu – zapraszamy do naszych lokali Drugie Dno na ul. Nowogrodzką lub Tarczyńską w Warszawie. Do zobaczenia!



Scroll to top